Replacelens staat voor het vervangen van de eigen natuurlijke lens voor een kunstlens. Bij dit type implantlens verwijdert de oogarts eerst de eigen natuurlijke ooglens met de techniek die ook gebruikt wordt bij een staaroperatie en vervangt deze door een kunstlens. Deze operatietechniek is een van de meest succesvolle die vandaag de dag worden toegepast. De operatie verloopt vrijwel altijd geheel probleemloos. De lens zit achter de pupil en is voor anderen niet zichtbaar. De oogarts schuift de Replacelens via een kleine incisie aan de rand van het hoornvlies in het oog. De behandelingen vinden bij voorkeur in één sessie plaats voor beide ogen. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten per oog en het oog wordt met druppels plaatselijk verdoofd.
Er kunnen verschillende redenen zijn om een Replacelens te overwegen:
- Onafhankelijk willen zijn van (lees)bril of contactlenzen
- Contactlensproblemen
- Je komt niet in aanmerking voor een ooglaserbehandeling
- Beginnende staar
- Oplossing voor min-sterkte, plus-sterkte, staar en een cilinder
- Geen oogaandoeningen die complicaties kunnen veroorzaken
- Goede algehele gezondheid
Er zijn meerder type lenzen die worden gebruikt bij de behandeling van de Replacelens. Hieronder treft u enkele hiervan aan. Samen met de oogarts bepaald u welke lens voor u het meest geschikt is.
Deze Trifocale lens geeft een goede functionele gezichtsscherpte op de meest gebruikte afstanden: dichtbij, tussenafstand en veraf. Want tegenwoordig is niet alleen veraf of het lezen van een boek belangrijk maar ook het gebruik van de computer, een Tablet, een E-reader of telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken. Om zoveel mogelijk in deze behoefte te voorzien is bij de ontwikkeling van deze lens rekening gehouden met het scherpstellende vermogen van de natuurlijke ooglens. Deze lens beschikt derhalve over een uniek optisch patroon dat het scherp stellende vermogen van de ooglens heel goed benadert. De trifocale lens corrigeert indien van toepassing ook een cilindrische afwijking.
De Toric lens is een monofocale kunstlens waarbij in de ontwikkeling rekening is gehouden met het scherpstellende vermogen voor veraf en het verhelpen van een cilindrische afwijking. In de meeste gevallen kunt u veraf weer scherp zien zonder bril of contactlenzen. Een leesbril blijft wel nodig.
Na een Toric of monofocale lens met beide ogen zowel in de verte als dichtbij scherp zien, is boven een leeftijd van gemiddeld 45 jaar meestal niet meer mogelijk. In dat geval kunnen we wel één oog zodanig corrigeren dat dit geschikt is om te lezen en het andere oog volledig corrigeren om hiermee in de verte scherp te zien. Deze optie heet monovision. Bij het vooronderzoek wordt gekeken of monovision eventueel is aan te bevelen. Vrijwel iedereen die na een positief advies voor deze optie kiest, kan er prima mee overweg. Mocht je echter na de behandeling niet aan monovision kunnen wennen, dan kun je het voor lezen gecorrigeerde oog aanvullend laten corrigeren. Je ziet dan in de verte zonder hulpmiddelen scherp, maar heeft dan wel een leesbril nodig. Deze aanvullende behandeling is binnen een jaar na de eerste behandeling gratis.
Onze begeleidster ontvangt je in de wachtkamer en geef je ter ontspanning een half uur voor de ingreep een licht kalmeringstablet. Je levert het getekende toestemmingsformulier in. In dit formulier geef je te kennen dat je de behandelingsinformatie hebt ontvangen, gelezen en begrepen en dat je de mogelijkheid hebt gekregen om vragen te stellen en dat deze naar tevredenheid zijn beantwoord.
De begeleider geeft nog een uitleg over de procedure van de behandeling. Vervolgens zal de begeleidster je ogen druppelen ter voorbereiding op de behandeling. Je ogen worden met druppels verdoofd. Uiteraard hebt je nog gelegenheid tot het stellen van vragen.
Als je klaar bent voor de behandeling word je gehaald door de oogarts die je meeneemt naar de behandelkamer.
Onze klasse 1 operatiekamer is voorzien van de zeer geavanceerde apparatuur.
Er heerst een prettige sfeer. De oogarts en de OK assistenten zullen er alles aan doen u, mocht dat nodig zijn, gerust te stellen. De oogarts zal u stap voor stap uitleggen wat er gebeurd.
De oogarts zal je vragen op in de cliëntenstoel te gaan liggen en wordt samen met jou je gegevens gecontroleerd. Hierna begint de oogarts aan de behandeling. Het oog wordt nogmaals plaatselijk verdoofd. Het gezicht wordt afgedekt met een steriele doek. Met een ooglidspreider wordt het te behandelen oog opengehouden om knipperen te voorkomen. De oogarts maakt in het hoornvlies een kleine opening van enkele millimeters. Via deze opening zal de oogarts met de techniek die ook gebruikt wordt bij een staaroperatie uw eigenlens verwijderen en de kunstlens in het oog aanbrengen. Het oog wordt gedruppeld om een eventuele ontstekingsreactie tegen te gaan. Als de behandeling van het eerste oog is afgerond wordt de procedure opnieuw gestart voor het tweede oog. De totale ingreep voor beide ogen duurt ongeveer 30 minuten en is pijnloos.
Na de behandeling
De begeleider ontvangt je na de behandeling in de wachtkamer en je krijgt nog koffie of thee aangeboden. De begeleider zal je ook adviseren beslist niet in de ogen te wrijven! Je ontvangt nog een afspraak voor de controle en het telefoonnummer waarop wij 24/7 bereikbaar zijn. Wij adviseren je direct na de behandeling een zonnebril op te zetten. Daarna kun je met jouw begeleider naar huis.
Je zult weinig pijn ervaren. Soms alleen een zwaar gevoel boven het oog. Je kunt gebruik maken van
het telefoonnummer waarop de kliniek 24/7 bereikbaar is. De eerste controle is de dag na de behandeling.
Speciale aandachtspunten
Je mag beslist niet in het oog wrijven. Draag de eerste dagen na de behandeling een zonnebril. Sporten, zwemmen en duiken mag weer na twee weken. Stel het oog de eerste vier weken niet bloot aan het UV-licht van een zonnebank. Je mag de eerste twee weken niet zwemmen of gebruik maken van de sauna. Zorg dat er geen stof of vuil in het oog komt. Je mag de eerste twee weken geen make-up gebruiken. Autorijden mag zodra je het zelf weer verantwoord vindt. Je gaat nog enkele weken door met druppelen.
Verwachtingspatroon en controles
Meestal is drie dagen na de behandeling al een bruikbaar resultaat bereikt, maar het duurt enkele weken voor dat het uiteindelijke stabiele resultaat een feit is. De resultaten zijn op langere termijn stabiel en er bestaat weinig kans op een vermindering van het best gecorrigeerde gezichtsvermogen.
Ondanks het zorgvuldig berekenen van de lenssterkte vóór de operatie, is het mogelijk dat er na de operatie toch nog een geringe restafwijking is. Deze kan zo nodig met een ooglaserbehandeling worden gecorrigeerd.
De controles vinden na één dag, zes weken en zes maanden plaats. Uiteraard kun je tussentijds zelf een afspraak maken.
Complicaties
Complicaties en neveneffecten zijn zeldzaam en met een nabehandeling te verhelpen. In uiterst zeldzame gevallen kan een ernstige complicatie leiden tot verslechtering van het gezichtsvermogen.
Enkele complicaties na het plaatsen van de Replacelens zijn:
-Neveneffecten als schitteringen (glare/halo’s) om lampen. Deze effecten nemen in de loop van
enkele maanden af, maar kunnen ook blijvend zijn.
-Infecties zijn zeer zeldzaam en meestal goed met medicijnen te behandelen.
-Ondanks nauwkeurige metingen, kan er toch nog een reststerkte over blijven.
Een ooglaserbehandeling kan dan noodzakelijk zijn.
Enkele mogelijke complicaties na de operatie:
- Kneuzing van het oog of de oogleden
- Hoge druk in het oog
- Vertroebeling van de cornea (hoornvlies)
- Verkeerde sterkte of verkeerde plaatsing van de lens
- Vochtophoping in het centrum van het netvlies in de gele vlek
- Netvliesloslating, die tot een verlies van het gezichtsvermogen kan leiden
- Infectie in het oog (endophthalmitis) die kan leiden tot het verlies van het gezichtsvermogen of zelfs tot het verlies van het oog
- Allergische reactie op het gebruikte geneesmiddel Deze complicaties komen slechts zelden voor en kunnen in de meeste gevallen effectief worden behandeld. In een klein deel van de gevallen is een extra operatie noodzakelijk. Zeer zelden kunnen sommige complicaties resulteren in een ernstige verslechtering van het gezichtsvermogen.
Na de operatie kan er vertroebeling van het achterste lenskapsel (nastaar) ontstaan. Dit kan geleidelijk aan, na maanden of jaren, ontstaan. In dat geval vertroebelt het achterste deel van het lenskapsel dat in het oog is achtergebleven om het implantaat te ondersteunen. Hierdoor kan het zicht waziger worden. Om dit zicht weer te herstellen gebruikt de oogarts een YAG laser om een kleine opening in het vertroebelde membraam te maken. Dit is een pijnloze poliklinische procedure. Deze behandeling valt onder de verzekerde zorg.
CONTACTGEGEVENS
Veerpromenade 6
3353 HG Papendrecht
078 740 00 00
[email protected]