IMAGINE IMAGINE

Replacelens

Replacelens staat voor het vervangen van de eigen natuurlijke lens voor een kunstlens. Bij dit type implantlens verwijdert de oogarts eerst de eigen natuurlijke ooglens met de techniek die ook gebruikt wordt bij een staaroperatie en vervangt deze door een kunstlens. Deze operatietechniek is een van de meest succesvolle die vandaag de dag worden toegepast. De operatie verloopt vrijwel altijd geheel probleemloos. De lens zit achter de pupil en is voor anderen niet zichtbaar. De oogarts schuift de Replacelens via een kleine incisie aan de rand van het hoornvlies in het oog. De behandelingen vinden bij voorkeur in één sessie plaats voor beide ogen. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten per oog en het oog wordt met druppels plaatselijk verdoofd.

Redenen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een Replacelens te overwegen:
- Onafhankelijk willen zijn van (lees)bril of contactlenzen
- Contactlensproblemen
- Je komt niet in aanmerking voor een ooglaserbehandeling
- Beginnende staar
- Oplossing voor min-sterkte, plus-sterkte, staar en een cilinder

Basisvoorwaarden

- Geen oogaandoeningen die complicaties kunnen veroorzaken
- Goede algehele gezondheid

Er zijn meerder type lenzen die worden gebruikt bij de behandeling van de Replacelens. Hieronder treft u enkele hiervan aan. Samen met de oogarts bepaald u welke lens voor u het meest geschikt is.

multifocale / trifocale

Deze Trifocale lens geeft een goede functionele gezichtsscherpte op de meest gebruikte afstanden: dichtbij, tussenafstand en veraf. Want tegenwoordig is niet alleen veraf of het lezen van een boek belangrijk maar ook het gebruik van de computer, een Tablet, een E-reader of telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken. Om zoveel mogelijk in deze behoefte te voorzien is bij de ontwikkeling van deze lens rekening gehouden met het scherpstellende vermogen van de natuurlijke ooglens. Deze lens beschikt derhalve over een uniek optisch patroon dat het scherp stellende vermogen van de ooglens heel goed benadert. De trifocale lens corrigeert indien van toepassing ook een cilindrische afwijking.

 

Toric lens

De Toric lens is een monofocale kunstlens waarbij in de ontwikkeling rekening is gehouden met het scherpstellende vermogen voor veraf en het verhelpen van een cilindrische afwijking. In de meeste gevallen kunt u veraf weer scherp zien zonder bril of contactlenzen. Een leesbril blijft wel nodig.

Monofocale lens

De monofocale lens is een monofocale kunstlens waarbij in de ontwikkeling rekening is gehouden met het scherpstellende vermogen voor veraf. In de meeste gevallen kunt u veraf weer scherp zien zonder bril of contactlenzen. Een leesbril blijft wel nodig.

Monovision

Na een Toric of monofocale lens met beide ogen zowel in de verte als dichtbij scherp zien, is boven een leeftijd van gemiddeld 45 jaar meestal niet meer mogelijk. In dat geval kunnen we wel één oog zodanig corrigeren dat dit geschikt is om te lezen en het andere oog volledig corrigeren om hiermee in de verte scherp te zien. Deze optie heet monovision. Bij het vooronderzoek wordt gekeken of monovision eventueel is aan te bevelen. Vrijwel iedereen die na een positief advies voor deze optie kiest, kan er prima mee overweg. Mocht je echter na de behandeling niet aan monovision kunnen wennen, dan kun je het voor lezen gecorrigeerde oog aanvullend laten corrigeren. Je ziet dan in de verte zonder hulpmiddelen scherp, maar heeft dan wel een leesbril nodig. Deze aanvullende behandeling is binnen een jaar na de eerste behandeling gratis.

Risico's van de operatie

Enkele mogelijke complicaties na de operatie:
- Kneuzing van het oog of de oogleden
- Hoge druk in het oog
- Vertroebeling van de cornea (hoornvlies)
- Verkeerde sterkte of verkeerde plaatsing van de lens
- Vochtophoping in het centrum van het netvlies in de gele vlek
- Netvliesloslating, die tot een verlies van het gezichtsvermogen kan leiden
- Infectie in het oog (endophthalmitis) die kan leiden tot het verlies van het gezichtsvermogen of zelfs tot het verlies van het oog
- Allergische reactie op het gebruikte geneesmiddel Deze complicaties komen slechts zelden voor en kunnen in de meeste gevallen effectief worden behandeld. In een klein deel van de gevallen is een extra operatie noodzakelijk. Zeer zelden kunnen sommige complicaties resulteren in een ernstige verslechtering van het gezichtsvermogen.

 

Nastaar

Na de operatie kan er vertroebeling van het achterste lenskapsel (nastaar) ontstaan. Dit kan geleidelijk aan, na maanden of jaren, ontstaan. In dat geval vertroebelt het achterste deel van het lenskapsel dat in het oog is achtergebleven om het implantaat te ondersteunen. Hierdoor kan het zicht waziger worden. Om dit zicht weer te herstellen gebruikt de oogarts een YAG laser om een kleine opening in het vertroebelde membraam te maken. Dit is een pijnloze poliklinische procedure. Deze behandeling valt onder de verzekerde zorg.

Onze

Kliniek

Informatie avond

Wij vinden het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd op gesprek komt bij onze oogarts. Daarom zijn we een informatieavond in onze kliniek aan het ontwikkelen. Tijdens deze avond ontvang je de antwoorden op je vragen rondom onze behandelingen. Daarnaast ontvang je onze informatiebrochure en kun je gebruikmaken van de quickscan. De data voor de informatieavonden worden later bekendgemaakt.
Contactgegevens

Veerpromenade 6
3353 HG Papendrecht

IMAGINE is powered by Oogkliniek Drechtsteden

CONTACTGEGEVENS

Veerpromenade 6
3353 HG Papendrecht
078 740 00 00
[email protected]

IMAGINE is powered by Oogkliniek Drechtsteden
pushpincrossmenuchevron-down