Bij dit type implantlens wordt de lens geplaatst in de voorste oogkamer. De lens zit net achter de pupil en voor de eigen natuurlijke lens. De lens is niet zichtbaar voor anderen. Met de eigen natuurlijke ooglens gebeurt niets. De oogarts schuift de Extralens via een kleine incisie aan de rand van het hoornvlies in het oog. De behandelingen vinden bij voorkeur in één sessie plaats voor beide ogen. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten per oog.
Deze lens kan de rest van je leven in het oog blijven maar mocht het nodig zijn dan is deze lens ook weer te verwijderen bijvoorbeeld als je in de toekomst staar ontwikkeld en een staaroperatie zou moeten ondergaan.
Er kunnen verschillende redenen zijn om een ICL lens te overwegen:
– Onafhankelijk willen zijn van bril of contactlenzen
– Contactlensproblemen
– Je komt niet in aanmerking voor een ooglaserbehandeling door een te dun hoornvlies en/of een te hoge sterkte
- De oogsterkte is minstens één jaar stabiel.
- Je bent minimaal 21 jaar.
- Je hebt een heldere ooglens (dus geen staar) die nog accommodeert. Dit is meestal tussen de 18 en 50 jaar.
- Geen oogaandoeningen die complicaties kunnen veroorzaken.
- De oogsterkte ligt tussen de -2D tot -24D of tussen de +2D tot +12D .
- Ruimte tussen hoornvlies en regenboogvlies (voorste oogkamer) is voldoende.
- Goede algehele gezondheid. De behandeling kan niet plaatsvinden als je korter dan twee maanden geleden zwanger was, binnen twee maanden na het geven van borstvoeding of tijdens een periode van ernstige allergieproblemen.
Onze begeleidster ontvangt je in de wachtkamer en geef je ter ontspanning een half uur voor de ingreep een licht kalmeringstablet. Je levert het getekende toestemmingsformulier in. In dit formulier geef je te kennen dat je de behandelingsinformatie hebt ontvangen, gelezen en begrepen en dat je de mogelijkheid hebt gekregen om vragen te stellen en dat deze naar tevredenheid zijn beantwoord.
De begeleider geeft nog een uitleg over de procedure van de behandeling. Vervolgens zal de begeleidster je ogen druppelen ter voorbereiding op de behandeling.
Aansluitend heb je uiteraard de gelegenheid tot het stellen van vragen.
Als je klaar bent voor de behandeling word je gehaald door de oogarts die je meeneemt naar de behandelkamer. Onze klasse 1 operatiekamer is voorzien van de zeer geavanceerde apparatuur.
De oogarts komt je halen uit de wachtkamer en neemt je mee naar de behandelkamer. Daar wordt je gevraagd op de behandelstoel te gaan liggen en wordt samen met jou je gegevens gecontroleerd.
Er heerst een prettige sfeer. De oogarts en de OK assistenten zullen er alles aan doen u, mocht dat nodig zijn, gerust te stellen en stap voor stap uit te leggen wat er gebeurd.
Je krijgt pupil vernauwende druppels. Het oog wordt plaatselijk verdoofd. Je gezicht wordt afgedekt met een steriele doek. Met een ooglidspreider wordt het te behandelen oog opengehouden om knipperen te voorkomen. De oogarts maakt in het hoornvlies een kleine opening van enkele millimeters. Via deze opening wordt de lens in het oog gebracht. Het oog wordt gedruppeld om een eventuele ontstekingsreactie tegen te gaan. Als de behandeling van het eerste oog is afgerond wordt de procedure opnieuw gestart voor het tweede oog. De totale ingreep voor beide ogen duurt ongeveer 45 minuten en is pijnloos.
Na de behandeling
De begeleider ontvangt je na de behandeling in de wachtkamer en je krijgt nog koffie of thee aangeboden. De begeleider zal je ook adviseren beslist niet in de ogen te wrijven! Je ontvangt nog een afspraak voor de controle en het telefoonnummer waarop wij 24/7 bereikbaar zijn. Wij adviseren je direct na de behandeling een zonnebril op te zetten. Daarna kun je met jouw begeleider naar huis.
Je zult weinig pijn ervaren. Soms hoofdpijn en soms hoofdpijn met misselijkheid. Je kunt gebruik maken van het telefoonnummer waarop de kliniek 24/7 bereikbaar is. De eerste controle is de dag na de behandeling.
Speciale aandachtspunten
Je mag beslist niet in het oog wrijven. Draag de eerste dagen na de behandeling een zonnebril. Sporten, zwemmen en duiken mag weer na twee weken. Stel het oog de eerste vier weken niet bloot aan het UV-licht van een zonnebank. Je mag de eerste twee weken niet zwemmen of gebruik maken van de sauna. Zorg dat er geen stof of vuil in het oog komt. Je mag de eerste twee weken geen make-up gebruiken.
Autorijden mag zodra je het zelf weer verantwoord vindt.
Verwachtingspatroon en controles
Meestal is er enkele dagen na de behandeling al een bruikbaar resultaat bereikt, maar het duurt enkele maanden tot een jaar voordat het uiteindelijke stabiele resultaat een feit is.
De voorspelbaarheid van het eindresultaat bij hoge bijziendheid is goed. De resultaten zijn op langere termijn stabiel en er bestaat weinig kans op een vermindering van het best gecorrigeerde gezichtsvermogen. Ondanks het zorgvuldig berekenen van de lenssterkte voor de operatie is het mogelijk dat er na de operatie toch nog een geringe restafwijking is. Deze kan zo nodig met een ooglaserbehandeling worden gecorrigeerd.
De controles vinden plaats na een dag, zes weken en zes maanden. Uiteraard kun je tussentijds zelf een afspraak maken. Je komt vervolgens elk jaar in de kliniek voor een controle van het endotheel.
Nabehandeling
De dag na een lensimplantatie heb je al een bruikbaar resultaat. Het oog heeft enkele maanden nodig voor een volledig herstel. Na een lensimplantatie zijn er gedurende een jaar meerdere controles.
Het kan voorkomen dat we ondanks alle metingen vooraf niet op de gewenste sterkte uitkomen. In 3% van de behandelingen zullen wij dan een nabehandeling doen met de laser. Deze nabehandeling is bij de prijs inbegrepen. Je komt dus niet voor financiële verrassingen te staan.
Complicaties
Complicaties en neveneffecten zijn zeldzaam en met een nabehandeling te verhelpen. In uiterst zeldzame gevallen kan een ernstige complicatie leiden tot verslechtering van het gezichtsvermogen. Enkele complicaties bij deze lenzen zijn:
- Neveneffecten als schitteringen (glare/halo’s) om lampen. Schaduwbeelden en lichtgevoeligheid. Deze effecten komen zelden voor en verdwijnen in de loop der tijd.
- Infecties zijn zeer zeldzaam en meestal goed met medicijnen te behandelen.
- Kort na de operatie kan de oogdruk stijgen. Dit is tijdelijk en kan met medicijnen worden behandeld.
- De lens kan niet goed zitten. De lens wordt dan via een nieuwe ingreep verwisseld of opnieuw geplaatst.
- Er is een iets verhoogde kans op staarvorming
CONTACTGEGEVENS
Veerpromenade 6
3353 HG Papendrecht
078 740 00 00
[email protected]