Bij de ooglaserbehandeling zijn er meerdere methodes die gebruikt kunnen worden. IMAGINE private eye clinic heeft de modernste en nieuwste laserapparatuur van Schwind staan. Indien van toepassing worden beide ogen in één sessie behandeld. De behandeling duurt minder dan 10 minuten per oog. Ooglaseren wordt meestal geadviseerd bij cliënten tussen de 18 en 60 jaar.
Er kunnen verschillende redenen zijn om een ooglaserbehandeling te overwegen:
- Onafhankelijk willen zijn van bril of contactlenzen
- Contactlensproblemen
- Sportbeoefening
- Groot verschil in sterkte tussen de beide ogen
- Beeldvorming en een beperkt gezichtsveld door een bril met hoge sterkte
- Bril of lenzen dragen maakt bepaalde beroepen ontoegankelijk (politie, brandweer, luchtmacht).
Om in aanmerking te komen voor een behandeling moet jouw oogsterkte minstens één jaar stabiel zijn. Dit is meestal pas boven de 18 jaar het geval. Onze oogartsen behandelen daarom geen personen die jonger zijn dan 18 jaar. Verdere basisvoorwaarden zijn een goede gezondheid, een brilsterkte tussen -8D en +2D (eventueel in combinatie met een cilindrische afwijking) en afwezigheid van staar, keratoconus of andere oogaandoeningen die complicaties kunnen veroorzaken. De behandeling kan niet plaatsvinden als je korter dan twee maanden geleden zwanger was, binnen twee maanden na het geven van borstvoeding of tijdens een periode van ernstige allergieproblemen.
Met de zeer geavanceerde Schwind 500 E ooglaserapparatuur kan op een veilige manier onder meer bijziendheid, verziendheid en cilindrische afwijkingen effectief corrigeren. Deze zogeheten Excimer laser laat met hele korte pulsen sterk geconcentreerd laserlicht volgens een vooraf vastgesteld patroon minieme hoeveelheden hoornvliesweefsel verdampen. Hierdoor wordt de kromming van uw hoornvlies gewijzigd en de afwijking gecorrigeerd. De oogartsen van IMAGINE passen bij voorkeur de No-touch TransPRK ooglaserbehandeling toe omdat deze het veiligst is.
Onze begeleidster zal je ontvangen in de wachtkamer en geeft je ter ontspanning een half uur voor de ingreep een licht kalmeringstablet en preventief een pijntablet. Word je aan één oog behandeld, dan krijg je alleen een kalmeringstablet.
Je ontvangt het medicijntasje en de begeleidster zal het gebruik van de medicijnen met je bespreken.
Je levert het getekende toestemmingsformulier in. In dit formulier geef je te kennen dat je de behandelingsinformatie hebt ontvangen, gelezen en begrepen en dat je de mogelijkheid hebt gekregen om vragen te stellen en dat deze naar tevredenheid zijn beantwoord.
De begeleider geeft ook de oogdruppels die de ogen verdoofd. Er wordt dus niet ‘geprikt’!
Aansluitend heb je uiteraard de gelegenheid tot het stellen van vragen. Als je klaar bent voor de behandeling word je opgehaald door de oogarts die je meeneemt naar de behandelkamer.
Onze behandelkamer is voorzien de zeer geavanceerde Schwind 500E ooglaserapparatuur. Er heerst een prettige sfeer. De oogarts en de OK assistenten zullen er alles aan doen jou, mocht dat nodig zijn, gerust te stellen. De oogarts bespreekt de procedure nogmaals met je.
De gehele behandeling voor 2 ogen duurt ongeveer 20 minuten. De oogarts zal je stap voor stap uitleggen wat er gebeurd.
De oogarts zal je vragen op de behandeltafel van de laser te gaan liggen. Het oog dat niet wordt behandeld, wordt afgedekt met een gaasje. De ogen worden met druppels verdoofd. Met een ooglidspreider wordt het te behandelen oog opengehouden om knipperen te voorkomen. Je voelt de ooglidspreider zitten maar is niet pijnlijk. Je wordt gevraagd naar een groen lichtje te kijken.
De oogarts verdampt eerst met de laser het oppervlakkige huidlaagje (epitheel) van het hoornvlies. Hierna start de behandeling waarmee de kromming van het hoornvlies wordt gewijzigd. E.e.a. veroorzaakt een zacht knetterend geluid en je ruikt een licht branderige lucht. Er worden oogdruppels in het oog gebracht en er wordt een zachte contactlens (bandagelens) op het oog gelegd, deze blijft dag en nacht zitten tot de eerste controle.
De begeleidster ontvangt je na de behandeling in de wachtkamer en je krijgt nog koffie of thee aangeboden. De begeleider zal je ook adviseren beslist niet in jouw ogen te wrijven! Je ontvangt naast het medicijntasje met de benodigde medicijnen, een medicijnschema, en afspraak voor de controle en het telefoonnummer waarop de kliniek 24/7 bereikbaar is. Wij adviseren je direct na de behandeling een zonnebril op te zetten. Daarna kun je met jouw begeleider naar huis.
Wat je verder thuis moet doen
Van de behandeling zelf voel je niets maar ongeveer twee uur er na kan het ongemak opkomen. Het oog voelt branderig aan, traant veel en is erg lichtgevoelig. Naast de door ons verstrekte pijntabletten kun je ook Paracetamol gebruiken. Word je aan één oog behandeld, dan adviseren wij de dagelijkse hoeveelheid Paracetamol of Ibuprofen 400 te gebruiken. Ook mag je maximaal 5x per dag de pijndruppels in de ogen druppelen.
Bij vragen kun je gebruik maken van het telefoonnummer waarop de kliniek 24/7 bereikbaar is.
De ervaring leert dat lezen en TV kijken de eerste dagen na de behandeling vaak niet mogelijk
zijn. Naar muziek luisteren of naar een gesproken boek kunnen voor afleiding zorgen.
Na thuiskomst begin je met het druppelen van de ogen volgens de instructies op het medicijnschema.
Wrijf dus gedurende de eerste week niet in de ogen. Zorg ook dat er geen water direct in de ogen komt.
Vaak is na twee á drie dagen het ergste ongemak over en houd je alleen nog last van het licht. Verder is het zicht wazig. Het is verstandig als de zon schijnt buiten zoveel mogelijk een zonnebril te dragen.
Na de eerste controle waarbij ook de contactlenzen worden verwijderd begin je met het druppelen van de herstel bevorderende oogdruppels.
Speciale aandachtspunten
Als je in de eerste dagen na de behandeling per ongeluk toch in de ogen wrijft, kan een controle nodig zijn. Je kunt hiervoor 24/7 contact met ons opnemen. Gebruik de eerste week geen make-up, vooral het verwijderen hiervan zal moeilijk gaan. Autorijden is afhankelijk van het advies na de eerste controle. Sporten, zwemmen en duiken mag weer na de eerste week. Gevechtsporten kun je weer beoefenen na ongeveer vier weken.
De kwaliteit van de gezichtsscherpte kan tot zes maanden na de behandeling nog verbeteren. Het eerste jaar na de behandeling is een goede U.V.-beschermende zonnebril nodig bij zonlicht.
Verwachtingspatroon en controles
Meestal is vijf dagen na de behandeling al een bruikbaar resultaat bereikt, maar het duurt enkele maanden voordat het uiteindelijke stabiele resultaat een feit is. De oppervlakkige laag van het hoornvlies is na twee tot vier dagen genezen. In uitzonderlijke gevallen kan dit herstel langer duren. Gedurende de genezingsfase is meestal sprake van lichtschuwheid en een stroef gevoel in het oog. Een zonnebril kan deze klachten verminderen. Afhankelijk van het genezingsproces, mag je na de eerste controle jouw werkzaamheden weer hervatten. Onze ervaring is dat de meeste cliënten er de voorkeur aan geven een week vrij te nemen voor herstel.
Nabehandeling
Het resultaat van de ooglaserbehandeling is niet alleen afhankelijk van het vakmanschap van de optometrist, oogarts en de kwaliteit van de gebruikte apparatuur, maar ook van de snelheid van de individuele wondgenezing. Daarom is de ingreep niet te vergelijken met het voorschrijven van brillen of contactlenzen. In een enkel geval (ca. 5%) is een aanvullende behandeling nodig om het resultaat te verbeteren. Een aanvullende behandeling kan op z’n vroegst zes maanden na de eerste behandeling plaats vinden. Soms is ter overbrugging tot de aanvullende behandeling nog correctie met een bril of lenzen nodig. Uitkomsten minder dan 0,50 dioptrie van het doel worden niet na behandeld.
Mogelijke complicaties
Complicaties en neveneffecten zijn zeldzaam en met een nabehandeling te verhelpen. In uiterst zeldzame gevallen kan een ernstige complicatie leiden tot verslechtering van het gezichtsvermogen. Enkele mogelijke complicaties na de ooglaserbehandeling zijn; Neveneffecten als schitteringen (glare/halo’s) om lampen en schaduwbeelden en lichtgevoeligheid. Deze effecten komen zelden voor en verdwijnen in de loop van de tijd. Infecties zijn zeer zeldzaam en meestal goed met medicijnen te behandelen. Ook kan een lichte ‘haze’ (littekenvorming) ontstaan. Dit verdwijnt meestal binnen enkele weken. En na enkele maanden kan regressie ontstaan. Dit is met een nabehandeling te corrigeren.
Na een ooglaserbehandeling met beide ogen zowel in de verte als dichtbij scherp zien, is boven een leeftijd van gemiddeld 45 jaar meestal niet meer mogelijk. In dat geval kunnen we wel met de laser één oog zodanig corrigeren dat dit geschikt is om te lezen en het andere oog volledig corrigeren om hiermee in de verte scherp te zien. Deze optie heet monovision.
Bij het vooronderzoek wordt gekeken of monovision eventueel is aan te bevelen. Vrijwel iedereen die na een positief advies voor deze optie kiest, kan er prima mee overweg. Mocht je echter na de behandeling niet aan monovision kunnen wennen, dan kun je het voor lezen gecorrigeerde oog aanvullend laten corrigeren. Je ziet dan in de verte zonder hulpmiddelen scherp, maar heeft dan wel een leesbril nodig. Deze aanvullende behandeling is binnen een jaar na de eerste behandeling gratis.
CONTACTGEGEVENS
Veerpromenade 6
3353 HG Papendrecht
078 740 00 00
[email protected]